diumenge, 22 de novembre del 2015

Gènova: Importància Històrica a l'Edat Mitjana

Després de la caiguda de Roma i les posteriors invasions dels ostrogots i els llombards, va entrar en un període de decadència, però es va començar a recuperar durant el segle X, moment que va començar a desenvolupar una important flota que li va permetre iniciar el comerç per tota la Mediterrània.

Després d'això va anar prosperant i sobre l'any 1100 es va crear la República de Gènova, que va ser creada per una associació voluntària de ciutadans i comerciants (compagna), aquesta associació aportava armes, treball, capital i també va crear un sistema bancari. Els banquers i comerciants genovesos són els primers en utilitzar medis que encara avui dia ens són útils com: les lletres de canvi, xecs, assegurances...

El poder executiu es va concedir a un nombre de cònsols elegits anualment a una Assemblea popular. El poder legislatiu estava en mans de petits nobles i ciutadans influents. 

El comerç marítim va ser l'activitat dominant. Durant els segles XII i XIII Gènova va jugar un paper important en la revolució comercial que Europa estava experimentant. Es va convertir en una ciutat amb un poder naval que es podia igualar al de les monarquies més grans i competia amb altres potències marítimes italianes (Pisa i Venècia) pel comerç amb Europa occidental.


Port de Gènova any 1490
 Imatge de
http://sites.cardenalcisneros.es/ciudadarte/2013/05/06/genova-hartmann-schedel-xv/
Mapa de les Croades
Imatge de:
 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjCJmfGy-Yh_uYKT13PKIxm80Zw-JqYq2oakRRSVV58LBmhpFXK54NFQgYjm1eUvR1gbLcCm-iVncSUnImPIA9c6YyocQrh6Jk56fF_-6LmpDJm8qWvOMgT7fSgyHHaS0ioKlsU1SL9AjM/s1600/25+Mapa_de_las_cruzadas.jpg
Alfons IV d'Aragó
Imatge de
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/Alifonso_IV_d%27Arag%C3%B3n.jpg/314px-Alifonso_IV_d%27Arag%C3%B3n.jpg
Durant els segles XIV i XV, tota Europa va entrar en una crisi profunda moral i material. A Gènova la lluita de classes va mantenir el govern en agitació constant i les finances públiques van ser arruïnades per la guerra.
Les espècies de l'est, colorants, medicaments, metalls occidentals, llanes africanes, pells, corall i l'or van ser els principals articles d'un comerç internacional molt diversificat. La banca i construcció naval van florir, i es va iniciar la indústria tèxtil local.

Amb la seva participació com a transportista a les Croades va aconseguir grans beneficis, també va establir llaços comercials amb Orient. 

Gènova va fer una aliança amb l'Imperi bizantí l'any 1261, que preparaven el camí per un gran domini del mar negre. Moltes illes de l'Egeu es van convertir en dependents de Gènova.

La guerra catalano-genovesa va ser un conflicte armat entre la Corona d'Aragó i la República de GènovaLa guerra contra Gènova va durar entre 1329 i 1336, any en el qual el rei Alfons el Benigne (també conegut com a Alfons IV d'Aragó i Alfons III de Catalunya-Aragó) va morir i aconseguia una pau incòmode però afirmà la possessió de l'illa de Sardenya. El conflicte duraria fins ben entrat el segle XV, Gènova i la Corona d'Aragó, especialment a Barcelona, es discutien el domini del comerç a l'oest de la Mediterrània, així com la possessió de l'illa de Sardenya. Alfons el Benigne va promoure la repoblació de Sardenya per la gent de la península entre 1329 i 1330. La guerra va permetre guanyar la ciutat rebel de Sàsser, clau pel domini del nord de l'illa de Sardenya i les rutes marítimes. 

La guerra veneciano-genovesa va ser un conflicte entre la República de Gènova i la República de Venècia lluitat al mar Egeu pel control del mediterrani oriental entre 1350 i 1355, va ser guanyat per Gènova. 

Simone Boccanegra, que va pujar al poder de la República de Gènova després de la guerra veneciano-genovesa, es va aliar amb el Regne de Castella per atacar la Corona d'Aragó, amb un estol de galeres comandades per Egidi Boccanegra que va atacar Guardamar el 1358, i Barcelona l'any següent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada